Een carrière kun je niet plannen en zeker niet in de luchtvaart! Je bent veel te afhankelijk van de omstandigheden en de staat van de economie. Zit je net lekker op je carrièrepadje, gaat je luchtvaartmaatschappij inkrimpen of erger. Ja, het kan zomaar gebeuren. Kan je weer opnieuw beginnen met je carrièreplanning.
Jan Cocheret heeft deze column speciaal geschreven voor de Career Experience, de beroepenmarkt voor de luchtvaart- en reisindustrie op 11 januari in Utrecht (georganiseerd door Luchtvaartnieuws-uitgever Reismedia). De column is ook verschenen in het Career Experience Magazine.
Als je geen carrière kunt plannen, wat moet je dan op deze carrièrebeurs? Het antwoord is simpel. Een carrière kun je niet plannen, maar je kunt wél een opleiding of een beroep in een bepaald vakgebied kiezen en je zou wel gek zijn om dat niet in de luchtvaart te doen. Want de wereld van de luchtvaart is de allermooiste die er is. Sterker nog, het beroep van piloot is het allermooiste dat er bestaat. Als piloot reis je over de hele wereld terwijl je goed tot zeer goed betaald wordt. Je mag moderne wonderen der techniek besturen, je moet soms hele lastige beslissingen nemen onder grote tijdsdruk, je draait super onregelmatige diensten omdat de luchtvaart nou eenmaal een echte 24/7 omgeving is en je ontmoet veel leuke en heel af en toe minder leuke mensen. Bovendien kun je met een vliegbrevet in de hele wereld aan de slag. Vind je het interessant om ooit voor kortere of langere tijd in het buitenland te werken, dan is een vliegbrevet een geweldige aanvulling op je paspoort. Als je dit nou allemaal wel ziet zitten, aarzel dan niet, maar ga dan vandaag nog voor een opleiding tot verkeersvlieger, mogelijkheden genoeg.
Ik wil het toch nog even over de carrière in de luchtvaart hebben en dan specifiek over een tweede carrière als beroepsvlieger. In de vijfenveertig jaar dat ik in de cockpit van vliegtuigen de wereld heb rondgevlogen, heb ik dat regelmatig mogen doen met collega's die eerst een totaal ander beroep hadden. Pas op latere leeftijd kozen deze politiemensen, verzekeringsadviseurs, artsen, acteurs, ingenieurs en schaatsers voor een toekomst als piloot. Laat dat voor iedereen een inspiratie zijn. Voor de cockpitgesprekken tijdens lange vluchten is het dat zeker.
Om zo’n vliegopleiding succesvol af te ronden, hoef je echt geen supermens te zijn. Integendeel zou ik bijna zeggen. De voorwaarden zijn niet al te ingewikkeld. Een goede gezondheid met of zonder bril, wis- en natuurkunde op havoniveau en natuurlijk spreek je behoorlijk Engels, want dat is tenslotte de taal van de luchtvaart. Wat ook goed van pas komt, is een uitstekende oog-hand coördinatie. Maar het allerbelangrijkste is MOTIVATIE. Je moet het écht willen. Dan heb je grote kans dat die geweldige eerste of tweede carrière ook nog eens naar je toe komt. Zonder dat je het van tevoren gepland hebt!
Jan Cocheret
Verkeersvlieger
Op de Career Experience zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen en vliegscholen aanwezig, die bezoekers graag vertellen over de mogelijkheden om piloot te worden. Meld je nu kosteloos aan voor het evenement.