Steeds meer beseft het boordpersoneel dat het liggen in de zon niet erg gezond en zinvol is. Maar wat dan te doen wanneer je een paar dagen moet wachten op de volgende vlucht? Nog een safari? Rondhangen in je hotel? Het klinkt arrogant maar ook dat gaat veel mensen vervelen.
Op veel bestemmingen ervaar je dat armoede en gebrek aan goede scholing een groot probleem is. Maar wat kan je daar nu als bemanning van een rijke airline aan doen?
Twintig jaar geleden kwamen een KLM-piloot en zijn vrouw op het idee om een stichting op te richten om daarmee kinderen te helpen aan onder andere een adequate opleiding op de aangevlogen bestemmingen. Zij noemden de stichting ‘Wings of Support’.
Alle medewerkers van deze stichting doen dit geheel op eigen kosten, in principe is er niets door de medewerkers bij de stichting te declareren.
Er zijn echter enkele wettelijke controles die moeten worden uitgevoerd en daar wordt dan ook voor betaald. Op deze manier weet de stichting 97 procent van de giften ook daadwerkelijk te gebruiken voor het doel waarvoor de stichting is opgericht. Dat is uniek. Om te beginnen hebben de meeste goede doelen een directeur die gemiddeld een ton verdient met uitschieters tot 170.000 euro. Bij Wings of Support heeft niemand, op de verplichte accountant na, een salaris.
Wat doet de stichting Wings of Support zoal?
Op hun website kunt u alle plaatsen zien waar deze organisatie werkzaam is, natuurlijk zijn dat allemaal bestemmingen waar de KLM op vliegt.
De doelen zijn ook heel verschillend; het kan een bestrating zijn rond een school waar kinderen in de modder spelen.
Maar ook medicijnen voor HIV-besmette baby’s, het vervangen van meubels en/of lesmateriaal voor een school. Inrichten van een trainingscentrum. Een project voor het weren van muskieten. Het zijn vrijwel altijd doelen waar lokaal geen geld voor is en die zichtbaar resultaat hebben. Op hun website kunt u veel te weten komen. Wilt u doneren, dan vindt u daar de nodige informatie.
KLM kwam in 2018 met een mooie actie. Tijdens het KLM Flying Blue golftoernooi was het mogelijk aan Wings of Support te doneren, Miles of Cash. KLM verdubbelde de miles die dan ten goede kwamen aan de stichting Wings of Support.
Hopelijk krijgt deze organisatie steun van meer bedrijven, mogelijk ook van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou mooi zijn wanneer de Nationale Postcode Loterij de stichting Wings of support ook gaat steunen, temeer daar vrijwel al het geld ook daadwerkelijk besteed gaat worden aan het goede doel waarvoor deze stichting is opgericht.
Er zijn meer organisaties uit de vliegerij die fantastisch werk verrichten, ik noem er nog enkele:
Stichting Hoogvliegers.
Deze stichting vliegt met zieke en/of gehandicapte kinderen, gevlogen wordt er vanuit diverse vliegvelden met kleine toestellen, maar ook soms met een toestel van de KLM. Deze kinderen beleven de dag van hun leven.
Peter Pan van Transavia.
Informatie van hun web pagina: De Peter Pan Vakantieclub is in 1996 opgericht door medewerkers van Transavia en organiseert vakanties voor jongeren die door een beperking, handicap of chronische ziekte niet goed in staat zijn zelfstandig op vakantie te gaan. Ieder jaar is dat weer voor een aantal kinderen een groot feest. Personeel van Transavia begeleid deze kinderen geheel in hun eigen vrije tijd.
Luchtvaart zonder grenzen.
Informatie van hun website; Stichting Luchtvaart Zonder Grenzen (LZG) gebruikt al sinds 1987 haar expertise en contacten in de luchtvaart voor het uitvoeren van kleinschalige humanitaire projecten en voor het ondersteunen van andere hulporganisaties. Deze organisatie heeft zusterorganisaties in meerdere Europese landen en Canada.
Vrijwel ieder land kent wel dit soort goede doelen met een oorsprong in de luchtvaart. Weinig of misschien wel geen enkele zijn er die kunnen zeggen dat 97 procent van de binnenkomende giften daadwerkelijk besteed wordt aan het doel waarvoor het werd opgericht.
Wings of Support verdient uw support.
Paul Grove
[email protected]